Χρυσό γοητευτικό ενώτιο της σε πρώτο στάδιο εξέλιξής ελληνιστικής ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ





Ένα μάλαμα ενώτιο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια και αναπαριστά το κεφάλι ενός κερασφόρου ζώου, αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή πέλας στην τοποθεσία των αρχαίων εβραϊκών ναών στην Ιερουσαλήμ και ισραηλινοί αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για μια ανεπανάληπτη ένδειξη της ελληνιστικής επιρροής, εφόσον συνιστά το πρώτο του εἶδους που ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Το σκουλαρίκι έχει μήκος 4 εκατοστά, είναι στρογγυλό και η άκρη του είναι διαμορφωμένη σε κεφαλή κερασφόρου ζώου, πιθανόν κριαριού. Ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο 2017 στη διάρκεια ανασκαφών έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον αρχαιολογικό χώρο που αποκαλείται «Πόλη του Δαυίδ» και εκτίθεται σε απόσταση ωσπεράν 200 μέτρων νοτίως του Όρους του Ναού, όπου τώρα βρίσκεται το τέμενος αλ-Άκσα. Έχει αποτελέσει ήδη το ζήτημα ενός επιστημονικού άρθρου, ωστόσο το εύρημα δεν είχε παρουσιαστεί ακόμη στον Τύπο.

Η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε πως η τρόπος του κοσμήματος συμφωνεί με την τεχνική των στολιδιών της πρώιμης ελληνιστικής χρονικής στιγμής --3ος ή αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., μεταξύ της κατάκτησης της Ιερουσαλήμ από τον Μέγα Αλέξανδρο και της εβραϊκής επανάστασης εναντίον των παγανιστών, την οποία αφηγούνται τα βιβλία των Μακκαβαίων στη Βίβλο.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος ανακαλύπτει ένα χρυσό ενώτιο από την Ελληνιστική εποχή στην Ιερουσαλήμ», λέει ο Γιουβάλ Γκαντό, δόκτωρ αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ο οποίος συμμετείχε στην ανεύρεση. «Δεν ξέρουμε αρκετά πράγματα για την Ιερουσαλήμ της ελληνιστικής περιόδου. Η πόλη πιστεύεται ανέκαθεν πολύ συντηρητική, δεν άφηνε να μπουν πράγματα από τον έξω κόσμο», συνέχισε, συνεπώς η ανεύρεση ενός ελληνικού στυλ ενωτίου «προκαλεί τεράστια έκπληξη. Ανοίγει μια συνδιάλεξη για τη φύση του πληθυσμού της Ιερουσαλήμ» την εποχή εκείνη, επισήμανε.



Τέτοια μπιζού είναι δυνατό να φορούσαν εύποροι άνδρες ή γυναίκες της εποχής εκείνης και ο κάτοχος του θα ήταν πιθανότητα είτε ένας Έλληνας που κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ είτε κανείς γηγενής «εξελληνισμένος εβραίος», δήλωσε ακομη ο Γκαντό.

«Το συνδέουμε με άλλα αντικείμενα και μάλλον να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την Ιερουσαλήμ, πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν εδώ πραγματικά», πρόσθεσε ο ισραηλινός καθηγητής.

Η ισραηλινή αρχαιολογική υπηρεσία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η ποιότητα του κοσμήματος και το γεγονός ότι δαχτυλιδια ανδρικα μοντερνα αποκαλύφθηκε κοντά στο Όρος του Ναού, όπου υψωνόταν ο εβραϊκός ναός της Ιερουσαλήμ όπου καταστράφηκε το 70 από τους Ρωμαίους, μας επιτρέπει να υποθέσουμε πως ο ιδιοκτήτης του ανήκε στην άρχουσα τάξη.

Η «Πόλη του Δαυίδ» πηγαίνει στη βάση των οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης στη Σιλουάν, παλαιστινιακή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει ανδρικα δαχτυλιδια περιστερι και κατέχει το Ισραήλ. Πραγματοποιούνται εκεί εντατικές και αμφιλεγόμενες ισραηλινές ανασκαφές, λόγω της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δαχτυλιδια ανδρικα μαυρα για την κυριαρχία επί της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της σημασίας του αρχαίου διακυβεύματος σ' ένα τέτοιο πλαίσιο.

Την «Πόλη δαχτυλιδια ανδρικα μοναστηρακι του Δαυίδ» διαχειρίζεται η εθνικιστική οργάνωση Elad, κατάδηλος σκοπός ανδρικα δαχτυλιδια απο λευκοχρυσο της οποίας είναι να ενισύσει την εβραϊκή παρουσία στις αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ίδια, το αρχαιολογικό και τουριστικό συστάδα βρίσκεται στην παλαιά πόλη που είχε οικοδομηθεί από τον βασιλιά Δαυίδ, ένας ισχυρισμός που αμφισβητείται μεταξύ των αρχαιολόγων.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *